maandag 2 februari 2015

Shields up! Aye Aye Captain!

Deze week werkte ik met iemand die zich regelmatig onzeker voelde in gezelschap: “wat zouden anderen van hem denken, was zijn inbreng wel zinnig, had hij wel voor de juiste route gekozen” en nog veel meer van dit soort vragen die hem continu aan het twijfelen maakte.
In plaats van medeleven te voelen voor zijn onzekerheid, nam ik een andere benadering toen ik hem vroeg: “Dus jij denkt dat de hele wereld zich bezig houdt met wie jij bent en hoe jij iets doet?”. Hij schrok zich een hoedje: hij in het centrum van het universum? Nee!!! Maar zo voelde het wel voor hem: dat iedereen iets over hem dacht!
Natuurlijk is dat helemaal niet zo en tegelijkertijd; nou en? Mensen denken wat ze denken, daar doe je helemaal niets aan.
In de oude science fiction serie Star Trek had de kapitein, in geval van aanvallen op het schip, de mogelijkheid om onzichtbare schilden om het schip te leggen waardoor het niet geraakt kan worden door inkomend vuur. Een soort teflon-laagje, waardoor alles wat hij niet binnen wilde laten, inderdaad lekker buiten bleef.
Af en toe is het lekker om zelf even Shields Up tegen jezelf te roepen, jezelf een teflonlaagje aan te meten en niet te denken dat jij in het centrum van ieders aandacht staat.
Aye aye Captain!!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten