dinsdag 15 april 2014

Een succesvol leven is een opeenstapeling van kleine mooie momenten

Velen van jullie vonden het filmpje van vorige week heel inspirerend. De man uit het filmpje bouwt door kleine handelingen een mooi en waardevol leven voor zichzelf. Niet door het grote gebaar, maar juist door de bewuste keuzes die hij maakt in de praktijk van alledag.

Deze week sprak ik een man die moeite heeft om voor dat echte levensgeluk te kiezen, omdat het financieel vaak slimmer is om voor veiligheid te kiezen. Wij Nederlanders staan bekend om onze gevoeligheid voor goedkope aanbiedingen: “niks teveel betalen”, “voor een dubbeltje op de eerste rij”, “op zoek naar de beste deal”. Te vaak wegen we de mogelijkheid om onze dromen te realiseren af tegen de veiligheid van materiële zekerheid of financiële overwegingen: dat gaat niet om bewuste keuzen maken, dat gaat over klein denken en klein blijven.


In dit leven mag de monetaire prijs nooit de doorslaggevende factor zijn over dat wat ons tot in ons diepste wezen gelukkig maakt. Dat betekent niet dat we ons geld maar over de balk moeten smijten en onverantwoordelijk moeten gaan leven. Maar de slim calculerende mens maakt een correcte afweging tussen monetaire prijs en levensgeluk. Minder verdienen en gelukkig zijn is vaak beter dan meer verdienen en geen bevrediging ervaren: dat durven besluiten noem ik een succesvol leven!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten